22/2/12

Άσχημα νέα για την επιχειρηματικότητα, 180.000 επιχειρήσεις κοντά στο κλείσιμο μέσα στο 2012!

Κάθε πέρυσι και καλύτερα για το ελληνικό επιχειρείν, όπου όσο βαθαίνει η ύφεση τόσο μεγαλώνει η λίστα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βάζουν λουκέτο.

Τη διετία 2010-2011 αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο 90.000 επιχειρήσεις (στοιχεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Eurostat) και οι προβλέψεις για τη φετινή χρονιά είναι ακόμη πιο δυσοίωνες.

Σύμφωνα λοιπόν με εκτιμήσεις της αγοράς, όπως αυτές αποτυπώνονται σε έρευνα της Marc που έγινε για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ, 1 στις 4 επιχειρήσεις, δηλαδή 180.000, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει μέσα στη χρονιά. Η προβολή που έχει γίνει από την εταιρεία ερευνών κάνει λόγο για 61.200 επιχειρήσεις οι οποίες θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο. Από αυτές οι 12.000 θα κλείσουν το πρώτο τρίμηνο του έτους, μετά τη λήξη των εκπτώσεων.

Αυτή η εξέλιξη μεταφράζεται σε σοβαρό κίνδυνο απώλειας 240.000 θέσεων απασχόλησης, εκ των οποίων 106.000 το τρέχον εξάμηνο. Σημειώνεται ότι πέρυσι οι συνολικές απώλειες στις θέσεις απασχόλησης ξεπέρασαν τις 150.000, εκ των οποίων οι 65.000 θέσεις μισθωτής εργασίας χάθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος, παρουσιάζοντας την έρευνα της συνομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Marc.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανασφάλεια και η έλλειψη ρευστότητας καταστρέφουν και απομακρύνουν κάθε σκέψη για επενδύσεις.

Προκειμένου να ανατραπεί αυτή η κατάσταση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ πρότεινε τη δημιουργία ενός συμπληρωματικού μνημονίου, το οποίο θα είναι αναπτυξιακό, τονίζοντας ότι η οικονομία και οι επιχειρήσεις έχουν κολλήσει στον βάλτο της ύφεσης και πως θα βυθιζόματε όλο και περισσότερο, όπως είπε, εάν δεν κάνουμε κάτι για να αλλάξει η οικονομική πραγματικόητα.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο κίνδυνος να υπερβούμε τα όρια αντοχής είναι ορατός, με τη ζημιά να μη είναι αναστρέψιμη, όπως σημείωσε. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πρόβλημα ρευστότητας αλλά και για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, ο κ. Ασημακόπουλος επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή των όρων, να αποσυνδεθεί η αύξηση ή η διατήρηση των θέσεων εργασίας από την επενδυτική δραστηριότητα.

Σχετικά με τις τιμές, ο ίδιος σημείωσε ότι έχει υπάρξει συμπίεσή τους σε κλάδους και αγορές όπου ήταν εφικτό, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι εξαρτημένη σε μεγάλο ποσοστό από εισαγόμενα προϊόντα και πρώτες ύλες που δυσκολεύουν την περαιτέρω μείωση των τιμών, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της κρατικής ακρίβειας και τη μη πάταξη των τριγωνικών και ενδοομιλικών συναλλαγών.

Σχετικά με τον ΦΠΑ, και ειδικότερα στον κλάδο της εστίασης, προέβλεψε ότι εάν διατηρηθεί στο 23% θα κλείσουν οι μισές επιχειρήσεις της εν λόγω αγοράς.

Τι δείχνει η έρευνα

Οι χειρότερες προβλέψεις για την πορεία των επιχειρήσεων καταγράφηκε στην εν λόγω έρευνα, όπου το ποσοστό των μικρών επιχειρήσεων που θεωρούν πολύ ή αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο να έχουν το επόμενο διάστημα πρόβλημα λειτουργίας σε βαθμό που θα κινδυνεύουν να κλείσουν αγγίζει πλέον το 51,4% από 44,5% που αποτυπώθηκε στην προηγούμενη έρευνα και 11,7% στην έρευνα του 2009.

Η απαισιοδοξία για το μέλλον προέρχεται και από την κακή πορεία του τζίρου, των αποτελεσμάτων, αλλά και από την έλλειψη ρευστότητας.

Συγκεκριμένα, το δεύτερο εξάμηνο του 2011 σχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις καταγράφουν επιδείνωση της γενικής οικονομικής τους κατάστασης. Ειδικότερα, επιδείνωση σημείωσε το δεύτερο εξάμηνο του 2011 στον κύκλο εργασιών το 82,5%, στη ζήτηση το 82%, στη ρευστότητα το 85,9% και στις παραγγελίες το 83,5%.

Στις επενδύσεις αύξηση καταγράφει μόλις το 5,8%, μείωση το 37,6% και στασιμότητα το 54,3%. Σημειώνεται ότι για το σύνολο του 2011 το 42,1% των επιχειρήσεων έκλεισε με ζημίες, ενώ μόνο 1 στις 5 εμφάνισε κέρδη.


Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα των επιχειρηματιών για το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.

Συγκεκριμένα, το 77,2% των επιχειρήσεων αναμένει επιδείνωση της θέσης του, το 14,1% δεν αναμένει καμία αλλαγή, ενώ μόλις το 4,3% ελπίζει σε βελτίωση της κατάστασης. Ειδικότερα, επιδείνωση προβλέπει στον κύκλο εργασιών το 78,6% των ερωτηθέντων, στη ζήτηση το 76,5%, στη ρευστότητα το 79,9%, στις παραγγελίες το 77,3% και στις επενδύσεις αύξηση προβλέπει μόνο το 2,8%, μείωση το 40,5% και στασιμότητα το 52,1%.

Απασχόληση και συνθήκες εργασίας
* Σε κάθε 1 πρόσληψη αντιστοιχούν περίπου 7 απολύσεις.
* Η καθαρή απώλεια θέσεων εργασίας το β΄ εξάμηνο του 2011 υπολογίζεται σε 65.000.
* Προβλέπεται απώλεια 106.000 θέσεων μισθωτής εργασίας το πρώτο εξάμηνο του έτους.
* 1 στις 2 επιχειρήσεις αντιμετωπίζει δυσκολίες στην έγκαιρη καταβολή μισθών.
* Το 37,4% μείωσε ώρες ή ημέρες εργασίας σε κάποιους υπαλλήλους.
* Το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναγκάστηκε να μειώσει αποδοχές εργαζομένων αυξήθηκε κατά 50%, στο 28,6% από 19% στην προηγούμενη έρευνα.
* 4 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν βέβαιο ότι μέσα στο εξάμηνο θα μειώσουν μισθούς και ώρες εργασίας.

Οφειλές επιχειρήσεων
* Το 27,8% των επιχειρήσεων οφείλει ενοίκια.
* Το 31,4% έχει καθυστερημένες οφειλές σε ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ).
* Μία στις 3 έχει καθυστερημένες υποχρεώσεις σε προμηθευτές.
* Στον ΟΑΕΕ οφείλει παλιές εισφορές το 38,3% και το 22,3% των επιχειρήσεων που απασχολεί προσωπικό οφείλει ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ.
* Καθυστερημένο ΦΠΑ ή ΦΜΥ δήλωσε ότι οφείλει στην εφορία το 27,3% και σχεδόν το ίδιο ποσοστό έχει οφειλές σε τράπεζες από δάνεια.
* Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 73,5% των επιχειρήσεων αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει προσωπικές καταθέσεις για να καλύψει τις ανάγκες της επιχειρήσεις.

Ακάλυπτες επιταγές
* Στο 39,5% διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο το ποσοστό των επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με επιταγές από 45,5% που ήταν τον Ιούλιο του 2011.
* Το μέσο χρονικό διάστημα μεταχρονολόγησης των επιταγών προσεγγίζει τους 4 μήνες, ενώ ο μέσος χρόνος εξόφλησης των οφειλών έχει αυξηθεί σύμφωνα με το 47,9% των επιχειρήσεων.
* Το 38,8% των επιχειρήσεων που συναλλάσσονται με επιταγές (αντιστοιχεί στο 14,9% του συνόλου) έχει στα χέρια του ακάλυπτες επιταγές πελατών και το 8,2% έχει επιταγές με μεγάλο κίνδυνο να μην καλυφθούν.
* Το 54,7% των επιχειρηματιών που έχουν στα χέρια τους ακάλυπτες επιταγές αντιστοιχεί στο 8% του συνόλου και δήλωσε ότι δεν τις έχει σφραγίσει.
* Το 77,2% που συναλλάσσεται με επιταγές θεωρεί ότι πρέπει να θεσπιστεί ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο εξόφλησής τους.

Απόψεις για την πορεία της οικονομίας
* Το 54,2% πιστεύει ότι δεν θα αποφύγουμε τη χρεοκοπία (έναντι 45,8% τον Ιούλιο του 2011).
* Το 33,8% θεωρεί ότι η χώρα θα μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση.
* Μόνο το 22% θεωρεί ασφαλείς τις καταθέσεις του στις ελληνικές τράπεζες, το 29,2% στο εξωτερικό και το 37,1% απαντά αλλού.
* 4 στους 10 θεωρούν αποτυχημένη την οικονομική πολιτική.
* 1 στους 3 θεωρεί ότι δεν εφαρμόστηκαν αμέσως και σε βάθος οι πολιτικές του μνημονίου.
* Το 57,7% σημειώνει ότι προέχουν η σταθερότητα της οικονομίας και η παραμονή στο ευρώ.
* Μόνο το 16,3% προκρίνει τη διενέργεια εκλογών.

euro2day.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger